Skip to main content

Wat is SEO?

SEO staat voor Search Engine Optimization –  of in begrijpelijke taal: zoekmachine optimalisatie. Online marketeers die zich hiermee bezig houden, proberen het verkeer vanuit zoekmachines zoals Google te maximaliseren en te intensiveren, door hoge posities op belangrijke zoektermen te behalen. Dit doen ze doormiddel van het optimaliseren van de klantervaring op de website.

Om dit voor elkaar te krijgen, start je met het optimaliseren van je website, en creëer je een relevante zoekervaring voor de gebruikers van zoekmachines zoals Google.

Er zijn in principe 3 ‘grote’ spelers in Nederland, wat betreft zoekmachines. Die zijn bij de meesten wel bekend:

 1. Google 
 2. Bing
 3. Yahoo

Google is veruit de bekendste van de drie, en is tevens de grootste. Zeker op mobiele apparaten wordt er het meest gezocht via Google: maar liefst 99% van alle mobiele zoekopdrachten verlopen via Google.

Search Engine Optimization

SEO | Zoekmachine Optimalisatie
SEO

Wat is het verschil tussen SEO en SEA

De afkortingen SEO en SEA  worden vaak door elkaar gehaald. Logisch, ze lijken op elkaar, ze gaan hand in hand, en hebben veel overeenkomsten. Toch zijn er duidelijke verschillen:

 • Search Engine Optimization – Optimaliseren van een website voor zoekmachines. Dit gaat alleen over de ‘gratis’ optimalisatie op de en achter de website.
 • Search Engine Advertising – Adverteren binnen zoekmachines. Dit betreft het optimalisatie van de campagnes die worden weergegeven als ‘gesponsorde zoekresultaten’. Adverteren doe je dan via Google Ads en Bing Ads.

Kortom: je kunt 2 dingen doen. Adverteren, of aan de slag met het optimaliseren van de gratis, organische zoekresultaten.

Voordelen van SEO marketing

 • Kost geen advertentiebudget
 • Je verbetert tegelijk de gebruikservaring op met name je website
 • Met een juiste strategie kan je jarenlang profiteren van je inspanningen

Nadelen ten opzichte van SEA

 • Het kost relatief veel inspanning
 • Het duurt langer voordat je resultaat ziet
 • Mediabudget is benodigd

Zien wat wij voor je kunnen betekenen?

Bekijk onze pagina over SEO en zie wat wij voor je kunnen betekenen om op te vallen in Google. Maak gratis en vrijblijvend een afspraak en we gaan samen naar je website kijken.

Nieuwsbrief

Maandelijks op de hoogte gehouden worden van de laatste trends op gebied van online marketing? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Naam
E-mail