Skip to main content

Val op met je vacaturecampagne in 6 stappen

Het is tegenwoordig helaas niet meer zo dat je inbox volloopt met reacties nadat je een vacature hebt uitgezet. Door de krapte op de arbeidsmarkt zijn er meer banen dan mensen. Het is nu dan ook belangrijker dan ooit om je vacaturecampagne goed neer te zetten. Een goede tekst is enorm belangrijk voor het beslisproces, maar alleen een goede tekst is niet genoeg. Ga aan de slag met deze 6 stappen en laat jouw vacaturecampagne opvallen.

Stap 1 Bepaal de doelgroep

Het aanspreken van de juiste doelgroep klinkt als het intrappen van een open deur. Toch blijft het belangrijk om dit te herhalen. Gebruik de juiste aanspreektoon om jouw doelgroep te bereiken. Het doen van onderzoek om de doelgroep te leren kennen en achter hun interesses komen is een must. Op die interesses kan je dan weer inspelen door het inzetten van de juiste content.

De focus hoeft niet alleen te liggen op jouw potentiële nieuwe collega’s. Het werkt ook goed als je hun partners, ouders en vrienden kan bereiken. Zij denken vaak mee en hebben invloed. Zo vergroot je de kans dat het bij iemand terecht komt die jouw vacature door kan spelen.

Stap 2 Selecteer de kanalen

De doelgroep is vastgesteld, dus nu is de vraag waar de doelgroep het meest actief is. Doe een kort onderzoek om te bepalen welk kanaal het beste past bij de campagne. Zonder onderzoek en verdieping heb je geen goede campagne. Past Instagram bij de doelgroep of juist alleen LinkedIn? Onderzoek het!

Naast de standaard social media platformen, zoals Instagram en Facebook, is het ook aan te raden je vacaturecampagne uit te zetten op vacature en zakelijke platforms. Denk aan Indeed en werkzoeken.nl. Hier bereik je de mensen die actief op zoek zijn naar een nieuwe baan. Verdiep je ook in vacatureplatforms die zich specifiek in jouw branche bevinden.

Stap 3 Promotie van binnenuit

Het is niet voor niks dat earned media goed werkt. Laat je werknemers de organisatie promoten. Het werkt vaak beter als zij zelf vertellen over de werkomgeving en de diverse mogelijkheden dan als je dit als bedrijf doet. Je kan het zien als een soort bewijs.

Veel bedrijven hebben een ‘werken bij’-account of website. Hierdoor krijg je als werkzoekende een kijkje achter de schermen, waar je eigenlijk meer aan hebt dan aan een reclame of campagne. Je wilt natuurlijk zien hoe het eraan toegaat bij een organisatie. Met een ‘werken bij’-account of website kan je deze sneak peek geven.

Stap 4 Opbouw campagne

Bouw je campagne goed op. Het is belangrijk dat iemand die jouw campagne tegenkomt, de mogelijkheid heeft om zich te verdiepen in de organisatie door de informatie die aangereikt wordt. Werkzoekenden willen eerst meer weten over het bedrijf, voordat ze beslissen dat ze willen solliciteren.

Alleen een ‘solliciteer nu’-knop in een vacaturecampagne zal niet veel doen. Een bericht waar je kan doorklikken naar de website voor meer informatie, waar je meer leert over het bedrijf en daarna alsnog op die knop kan drukken, bereik je meer mee.

Stap 5 Geef informatie

Alles op tafel, geldt ook voor je vacaturecampagne. Werkzoekenden verwachten een salarisindicatie. 78% van de kandidaten geeft aan minder snel te reageren op een vacature als er geen salarisindicatie bij staat. En 22% geeft aan zo’n soort campagne helemaal niet te bekijken (Shangray. S, 2022). Ook willen werkzoekenden graag weten hoe het team en een werkdag eruitziet.

Wat bijdraagt aan je campagne is kandidaten laten weten waar ze aan toe zijn. Leg uit wat er gebeurt als ze solliciteren, hoe het dan verder gaat en wat ze kunnen verwachten.

Stap 6 Maak het laagdrempelig

Door de huidige status van de arbeidsmarkt is het belangrijker dan ooit om alle drempels te verlagen voor potentiële werknemers. Zorg dat contact opnemen makkelijk gaat en ze niet enorme stukken hoeven aan te leveren bij de sollicitatie.

Wat kan bijdragen, is dat je voorstelt gewoon een kopje koffie te gaan drinken. Hierbij ontstaan nog geen verwachtingen, maar er is wel direct een contactmoment. Voor de sollicitant is dit laagdrempelig, maar het kan wel tot een waardevolle afspraak leiden.

Zien wat wij voor jouw vacaturecampagne kunnen betekenen?

Door deze tips mee te nemen in je vacaturecampagne bereik je jouw doelgroep gericht en verhoog je de kans op het (snel) vinden van een goede kandidaat. Kun je wel wat hulp gebruiken bij een vacaturecampagne? Schakel ons in! Neem contact met ons op voor het maken van een vrijblijvende afspraak.

Nieuwsbrief

Maandelijks op de hoogte gehouden worden van de laatste trends op gebied van online marketing? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Naam
E-mail